Zuiveringszout ofwel baking soda ofwel natriumbicarbonaat

Zuiveringszout heeft vele toepassingen en ik ontdek er steeds meer. Ik zal een aantal daarvan hieronder uitleggen maar hoe zit het nu eigenlijk met de verschillende benamingen?


Baking Soda = Zuiveringszout = Natriumbicarbonaat
Arm & Hammer - Pure Baking Soda
De termen zuiveringszout, baking soda en natriumbicarbonaat betekenen exact hetzelfde. Zuiveringszout is de Nederlandse term. Baking soda is de Engelse term en wordt in Nederland en België ook veel gebruikt door het overvliegen van Engelse recepten waarin baking soda als rijsmiddel wordt gebruikt. En natriumbicarbonaat is de meer chemische benaming (NaHCO3 natriumwaterstofcarbonaat).

Let op: baking powder is níet hetzelfde en dient niet op dezelfde manier te worden gebruikt. Het kan namelijk schadelijk zijn door toevoeging van aluminium.

Wat ik gebruik is Baking soda van Mattisson Healthstyle, dit zit in een handige pot van 250 gram en is 100% pure zuiveringszout. Dit is te verkrijgen bij de Vitaminestore.
Zuiveringszout Mattisson Healthstyle
Zuiveringszout Mattisson Healthstyle
 

Neus/oren infecties, schimmels:
Oplossing met water van 1 op 20. Met wattenstaafjes in neus of oren inbrengen.

Tanden sterker/witter en bacteriën in de mond doden:
Beetje puur op de tandenborstel, eventueel tandpasta daarbovenop.
Of een theelepel in een kopje water om de mond mee te spoelen en te gorgelen.



Maag en darmen reinigen, zuurgraad normaliseren:
1/2 theelepel in een kopje water mengen, opdrinken (liefst na de maaltijd).

Recepten:
Ter vervanging van gist. Ik gebruik het in teff-meel brood.
Ook in de tonijn-kikkererwtenmeel koeken, dan rijzen ze mooi.

Huishouding/schoonmaken:
50gr in een liter water oplossen, hiermee kan je alle oppervlakten schoonmaken.
2 eetl. in de witte was voor een witter resultaat. Kan ook in de vaatwasser voor een schoner resultaat en terugdringen van het gebruik van wasmiddel.

Geurtjes
2 eetl. zuiveringszout in een bakje in de koelkast bijvoorbeeld, of keukenkastjes, dit werkt 4 weken.
Strooien op de bank of andere voorwerpen die niet in de was kunnen, na een paar uur stofzuigen of buiten uitkloppen. Werkt ook in schoenen of scheenbeschermers e.d.

____________________________________________________________________________

Kanker
Volgens Dr Simoncini kan kanker worden bestreden door gebruik van baking soda.
zie www.healingcancernaturally.com/sodium-bicarbonate-treatment.html
Vooral tumoren die door het innemen van baking soda direkt te bereiken zijn, zoals de keel en maag, hebben de grootste kans te verminderen. Volgens Dr S. is kanker een schimmel infectie en baking soda pakt schimmels aan.

Ioniserende straling
Baden en spoelingen met baking soda zouden de effecten van ioniserende straling teniet doen. Het grootste deel van deze straling komt uit de ruimte, en een kleiner deel wordt veroorzaakt door de mens: o.a. röntgenstraling, radioactieve medicijnen en bestralingstherapieën (Alle 3 heb ik gehad in 2007 + elk jaar dmv mammografie).
Ook zouden baden bacteriën doden.

Deodorant - om de hoeveelheid "troep" die je op je lichaam smeert te verminderen.
De makkelijkste manier is om je vingers op de baking soda te drukken en dan onder je oksels te smeren. Herhaal dit een paar keer per oksel.

Als je irritatie krijgt gebruik je te veel, ook kan je 1:1 mengen met maïszetmeel (of maizena), bij wijze van verdunning.
Nog een manier is kokosolie verwarmen zodat het smelt en dan 1/3 deel baking soda toevoegen en roeren totdat het opgelost is. Daarna weer laten hard worden en gebruiken als een crème onder je armen. Mengen met een andere "veilige" crème kan natuurlijk ook.

Zuiveringszout doosje
Mijn voorraadje ;-)
Ik (her)gebruik zelf een klein sieraden doosje, een plat bakje met deksel (waar ooit een kettinkje in verpakt zat) om de baking soda in te doen. Het kussentje heb ik eruit gehaald. Er past niet zoveel in, maar ik heb natuurlijk maar weinig nodig. Het bakje is vrij breed waardoor het makkelijk is de vingers erop te drukken.

Lees hier waarom je zou overstappen op zuiveringszout als deodorant.

1 opmerking:

  1. 'Maag en darmen reinigen, zuurgraad normaliseren:
    1 theelepel in een kopje water mengen, opdrinken (liefst na de maaltijd).'
    Moet dit direct na de maaltijd worden opgedronken? Meen ook ergens gelezen te hebben dat het 3u na de maaltijd moet, om menging met je eten te voorkomen?

    Mooie blog btw!;)

    BeantwoordenVerwijderen