Hoe en door wie kan de diagnose ME/CVS gesteld worden?
De huisarts kan de diagnose ME/CVS stellen. Andere ziekten, die de extreme vermoeidheid en de overige klachten zouden kunnen verklaren, moeten dan zijn uitgesloten. Een overzicht van symptomen die op ME/CVS kunnen wijzen staat in het hoofdstuk 'ME/CVS, de onzichtbare ziekte'.Welke ziekten moeten worden uitgesloten?
Dit hangt af van de specifieke symptomen die de patiënt heeft. De huisarts zal bij chronische, extreme vermoeidheid in ieder geval onderzoeken of er sprake is van bloedarmoede, infecties, suikerziekte, (bij-)nierziekten, stofwisselingsziekten als bij voorbeeld schildklierziekte. Eventueel zal hij de mogelijkheid van andere ziekten onderzoeken (zie het hoofdstuk aandoeningen met op ME/CVS gelijkende symptomen).Is ME/CVS een erkende ziekte?
Ja, de Wereldgezondheidsorganisatie (afgekort WHO) heeft in 1992 ME/CVS als ziekte erkend. Ook is het door de Tweede Kamer erkend. Toch accepteren niet alle artsen de diagnose ME/CVS, omdat er (nog) geen laboratoriumonderzoek is waarmee de ziekte kan worden aangetoond. Keuringsartsen zijn vaak niet geïnteresseerd in een medische diagnose. ME/CVS is erkend als medisch arbeidsongeschiktheidscriterium en dit is door de Tweede Kamer in 1999 vastgelegd in de wet door een Algemene Maatregel van Bestuur.Lees hier een brief van Minister de Geus die bruikbaar kan zijn voor patiënten die in een procedure verwikkeld zijn.
Mijn huisarts wil niets weten van ME/CVS. Kan ik een andere huisarts nemen?
De afspraken over wisselen van huisarts verschillen per plaats. In principe heeft elke patiënt eenmalig recht op een 'second opinion' door een andere arts.Bron www.me-cvs-stichting.nl veelgestelde vragen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten