Sjalotten
"Sjalotten: boordevol gezondheid
Sjalotten barsten ook van de gezonde eigenschappen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en , zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en bevatten weinig calorieën (50-60 kcal per 100 g). Sjalotten verteren ook gemakkelijk en geven na het eten geen reuk aan de adem. Bovendien wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven aan sjalotten. Een fijngesnipperd sjalotje gemengd met een specifieke tijmhoning (natuurwinkel) bijvoorbeeld, is een probaat middel tegen hoesten.
Te veel zout eten is slecht voor de gezondheid omdat het de bloeddruk verhoogt. Artsen raden daarom aan om niet meer dan 5 tot 6 gram zout per dag te eten. De dagelijkse zoutconsumptie bedraagt echter gemiddeld nu al 8 tot 10 gram per dag. Sjalotten zijn van nature zoutarm. Ze geven veel smaak aan gerechten waardoor zout toevoegen niet meer hoeft.
Uit verschillende studies blijkt dat het regelmatig eten van sjalotten de weerstand sterk verhoogt. Waarschijnlijk komt dit door de aanwezigheid van vele micro-elementen in sjalotten, waaronder selenium. Selenium is een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem en komt steeds minder in onze voeding voor vanwege de huidige landbouwmethoden.
Ook is onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige eigenschappen van de sjalot. Door de zwavelhoudende en vluchtige oliën verbetert de darmflora aanzienlijk en bevordert het de spijsvertering. Verder bevat de sjalot een zeer hoge concentratie aan flavonoïden (een speciale geneeskrachtige anti-oxidanten groep)."
Kiemgroenten
"Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras.Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen.
Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.
Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam wordt vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd.
Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op griep verminderd.
Gember
Gember is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant die effectiever is dan vitamine E. Neem bij voorkeur verse gemberwortel. Gemberpoeder kan bij sommige mensen ontstekingsreacties versterken. Tip: trek een plakje verse gemberwortel mee met groene thee voor een weerstandverhogende drank bij dreigende griep.
Bron: Leefbewust.com
Vitamine E Minimaal per dag voor mannen: 11,8 - 13aTE (*)
Minimaal per dag voor vrouwen: 9,3 - 9,9a TE
* = Aanbeveling in tocoferol equivalenten (TE/dag); 1 TE = 1 mg d (of RRR)-alpha-tocoferol = 1,35 mg dl (of all-rac)-alpha- tocoferol = 1,49 mg dl-alpha-tocoferylacetaat = 10 mg d-gamma-tocoferol
Op de verpakking van vitaminenupplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in internationale eenheden (IE's of IU's); hierbij geldt 1 IE = 1 mg tocoferylacetaat = 0,91 mg d,l (all rac) alfa-tocoferol = 0,67 mg d (of RRR) alfa-tocoferol. 1 mg d (of RRR) alfa-tocoferol = 1 TE (tocoferol equivalent) = 1,49 IE.
Voedingsbron: tarwekiemolie, zonnebloemolie, zonnebloempitten, sojaolie, sesamzaad, volkoren producten, spruiten, spinazie, alfalfa, eieren, noten en pindakaas.
Werking: beschermt tegen oxidatie, vorming rode bloedcel, vermindert cholesterolgehalte in het bloed, vertraagt ouderdomsproces, antistolling.
Gevolg van tekort of gebrek: algehele verzwakking, vrije radicalen vorming, haaruitval, bloedcirculatiemoeilijkheden, miskraam, pms, kaalheid, littekenweefsel, huidklachten, hart- en vaatklachten, zenuwaandoeningen.
Bron: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&id=413&page=9
d alfa tocoferol is goed. dl alfa tocoferol niet.
Daarvan (d (of RRR) alfa-tocoferol) dus 9,3 a 9,9 mg per dag. En 1 mg = 1,49 IE. (of 1 IE = 0,67 mg).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten