Omega 3

Voor mij van groot belang is mijn inname van omega 3 verhogen en Omega 6 (linolzuur in smeerboter bijvoorbeeld en allerlei olie) verlagen. Te veel omega-6 belemmert de goede opname van omega-3.
Vanuit verschillende hoeken ben ik het bewijs hiervoor tegengekomen:
1- in het pdf boek Spoedcursus voeding en gezondheid van Ron Fonteine.
"Zonder goede vetten jaag je depressies, hormoonverstoringen, ontstekingen en hart- en vaatziekten aan. Plantaardige omega 3 is te vinden in algenolie, walnoten, lijnzaad en avocado's." p. 3 (zie ook Bronnen van Omega-3)
En:
"Tekorten aan omega 3 kunnen een rol spelen bij:

- Astma (met name de ontstekingen van de luchtwegen)
- Depressie
- Schizofrenie
- Adhd
- Borstkanker / prostaatkanker, darmkanker
- Huidproblemen zoals ontstekingen, eczeem" p. 9

2- een stuk (kan het niet meer vinden) waarin werd gezegd dat tijdens de zwangerschap die goede vetten worden onttrokken aan de hersenen van de moeder, die een ernstig tekort krijgt, des te meer als ze al een tekort had. Dit resulteert o.a. in post-natale depressies.

3- Omega-3 zuren helpen het vocht uit de weefsels af te voeren. En mensen met overgewicht hebben vaak last van oedeem; het vasthouden van vocht in het lichaam. Bron: http://www.okinawa-lifestyle.com/nl/omega-3-6-9.html (dubieuze bron, andere dingen op de pagina klopten namelijk niet)
---------------------------------------------------------------------------------

Strikt genomen is van de omega-3-vetzuren alleen alfa-linoleenzuur essentieel. Dat wil zeggen dat dit vetzuur, net als vitamines (uitgezonderd vitamine D), niet door de mens zelf gemaakt kan worden en via de voeding binnengekregen moeten worden. De andere omega-3-vetzuren (eicosapentaeenzuur EPA en docosahexaeenzuur DHA) kunnen door het lichaam uit alfa-linoleenzuur worden gemaakt. Daarvoor is wel noodzakelijk dat diverse enzymen in het lichaam in voldoende mate beschikbaar zijn en dat deze enzymen niet voor andere doeleinden gebruikt worden. Onderzoek wijst uit dat de omzetting bij vrijwel alle mensen voldoende efficiënt is indien er voldoende alfa-linoleenzuur in de voeding aanwezig is en de overmaat aan linolzuur niet te groot is (± 4× zoveel linolzuur als alfa-linoleenzuur). Voor mensen die in hun dieet weinig plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur opnemen, is het ook essentieel om wat EPA en DHA in de voeding op te nemen. Behalve voor het maken van EPA en DHA heeft ALA voor het lichaam geen functie. Bron: Wikipedia.

Nog uitzoeken: welke enzymen worden hierboven bedoeld, en hoe kom je erachter of die hun werk goed kunnen doen? Misschien hier: http://library.med.utah.edu/NetBiochem/FattyAcids/outline.html
----------------------------------------------------------------------------------

Vitamine E helpt de opname van Omega-3 in het lichaam. Gaat oxidatie door o.a. zuurstof tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten